Агенции за недвижими имоти подвеждат клиенти с нерегламентирани такси

Агенции за недвижими имоти подвеждат клиенти с нерегламентирани такси, неустойки и комисионни. Върховният административен съд потвърди нелоялни търговски практики и подвеждащи клаузи в договорите на брокерите. С бума на строителството зачестяват и практиките, с които агенциите-посредници подвеждат клиентите, установяват проверките на Комисията за защита на потребителите.

Най-често кандидатите за нов дом били задължавани да заплащат комисионни след услуга „оглед на имота”, неустойки при забавяне на възнаграждението за посредничество и да подписват подвеждащи клаузи в договорите, информира Нова телевизия.

Съдът потвърди, че комисионните в протоколите за оглед са нелоялна практика и  така забрани на агенциите да предлагат въпросните документи. „Договорът подлежи на разваляне – всяка от страните трябва да върне това, което е получила по този договор. Осен това, засегната страна има право и на обезщетение за вреди, което може да се търси в срок от 5 години от влизането в сила на заповедта за търговска практика”, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Едната от агенциите, предлагали спорните протоколи за оглед определи решението на комисията като „несправедливо”. От бранша казват, че до обвързването с комисионни се стигало, тъй като все по- често клиентите използват услугите на брокерите за огледи, но  след това правят всичко възможно, за да ги заобикаляли при покупката.

Проверките на контролните органи откриват и редица клаузи в посредническите договори на агенциите, които ощетяват търсещите жилище. „Агенциите изискват от потребителите необосновано високи неустойки при забава на тези възнаграждения за извършена посредническа услуга”, обясни Ерджан Ахмед – юрист в КЗП.

Проверката показва, че някои от клаузите в договорите дори принуждават кандидат-купувачите да плащат комисионни при покупка на имот, който дори не са разглеждали само защото е в същата сграда, в която са били на оглед. Подвеждащите клаузи са вкарани в общи условия, към които препращат индивидуалните договори между клиенти и брокери.

И все пак, според адвокатите, опитът да се прескочи Агенцията за недвижими имоти, много често води до по-големи щети от комисионната, тъй като брокерите гарантирали за историята на жилището и инвеститора, което би трябвало да се предотврати опит за имотна измама. Не по-малко важно е да се провери историята на агенцията, на която се доверяват.

Специалистите предупреждават при подписването на самите договори да се внимава за клаузи, които  препращат към скрити капани в общите условия. Сериозно внимание трябва да се обръща и на клаузи, свързани с неустойки и обезщетенията и евентуалните последствия, ако не бъдат изпълнени задълженията в общите условия. Все още най-сериозни остават рисковете при сделките „на зелено”.

Експерти настояват за пълен преглед за подвеждащи клаузи в договорите, които предлагат всички агенции в бранша.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук