Ако не се промени цената на парното, „Топлофикация“ Сливен е пред затваряне

До края на този отоплителен сезон няма да има увеличение на цената на парното в Сливен. За новия сезон абонатите на „Топлофикация“ Сливен трябва да монитрат на радиаторите си индивидуални разпределители, които да отчитат реалното им потребление. Това съобщи пред медиите днес изпълнителния директор на ТЕЦ Сливен инж. Павлин Костов. „През последните 10 години цената на парното не е променяна съществено и заради това, сега „Топлофикация“ е притисната до такава степен, че ако не променим стойностите сме пред затваряне“, допълни той.

Евентуални стойности на повишаване на цената и разчети ще бъдат обсъждани след края на сезона за отопление. „Повишение със сигурност ще има защото не можем да си позволим повече загуби и ако не го направим трябва да затворим централата. Само за миналия сезон сме направили отстъпка за 2,5 млн.лв., а това е енергия, която е произведена и потребена, но не е платена. Разхищенията на топлината, която подаваме къма абонатите си са големи, а ние сме на границата на възможностите си за производство на енергия. Затова предприемаме и стъпката с монтиране на измервателни уреди с дистанционно отчитане на всеки радиатор, така гражданите ще плащат справедливо за потребената енергия и ще се научат да потребяват толкова, за колкото имат възможност да платят“, коментира още той.

Който няма такива уреди ще му бъде спряно топлоподаването. „За всеки свързан към мрежата радиатор трябва да има уред, като не е задължително парното да се ползва“, посочиха още от ръководството. Абонатите на сливенската „Топлофикация“ са единствените, които до сега нямаха задължението да имат топломери, към момента над 50 % от тях все още нямат макар да знаят, че от следващия отоплителен сезон е задължително.

Огромен разход за централата е плащането на въглеродните емисии. „Преди години за такива не се плащаше и цената можеше да е ниска, но сега даваме няколко милиона“, посочи инж. Костов.

От централата коментираха и готвения за утре протест срещу замърсяването на въздуха в Сливен. Той се организира от Фондация “Да спасим планетата – Save the planet”, които искат ТЕЦ-а да не гори отпадъци. Според Павлин Костов, разпространената от организаторите информация за дейността на дружеството е пълна с неверни факти и откровена манипулация със страховете на хората. „Горим RDF отпадъци с ясен произход-от депото в Хаджидимитрово и от завода в София, проверявани сме многократно и не са намирани нарушения в дейността ни, спазваме стриктно условията на комплексното си разрешително“, поясни той.

Приключилата наскоро проверка на Прокуратурата, ДАНС, РИОСВ и други компетентни институции е показала, че Сливенската топлоцентрала отговаря на всички изисквания и стриктно спазва комплексното си разрешително. Там не се изгарят отпадъци с неизвестен произход, няма и замърсяване на въздуха над нормите, посочени в разрешителното. Същото са показали и над 15 проверки, направени в дружеството през 2019 година. „Организаторите на протеста не са ни търсили за информация, не присъстваха и на Дните на отворените врати, на които други заинтересовани еколози имаха възможността сами да се запознаят с начина на работа на инсталацията за изгаряне на модифицирано гориво – RDF и системите за пречистване“, посочи Павлин Костов. „Уважаваме правото на протест и мнение, но трябва да се оперира с факти“, категоричен бе директорът на ТЕЦ- Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук