Ако се кооперират земеделските производители могат да се възползват от европрограмите

Снимка: архив

„Ако земеделските производители се кооперират ще могат да се възползват от европейските програми в сектор „Плодове и зеленчуци“, съобщи днес заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов. Той присъства на откриването на фестивала „Златна праскова“ в село Гавраилово. Кандидатстването с проекти е от 01 юли до 01 септември, като право да кандидатстват имат само производители, членуващи в признати от Министерството на земеделието браншови организации, допълни той.

Досега, от признати от МЗГХ са 19 сдружения, а от възможностите на програмата са се възползвали едва четири, поясни Маринов.

По думите му, министерството е набелязало мерки за вноса на земеделска продукция от чужбина. Една от тях е създаването на база данни на всички търговци с плодове и зеленчуци. Според него, регистърът ще реши проблема с нелегалния внос, тъй като той ще има връзка с Агенция „Митници“ и НАП, а търговците ще трябва да доказват произхода на продукцията си. Очаква се регистърът да бъде готов до края на годината и да заработи от следващата, каза още заместник-министърът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук