Аптеки продължават протестите, здравното министерство не разбира недоволството

На фона на започнали ефективни протести на част от аптеките в страната здравният министър Кирил Ананиев заяви за пореден път, че не разбира недоволството на фармацевтите. Отбеляза, че няма законов механизъм те да бъдат финансово подпомогнати, за да изпълнят изискванията за включването им към европейската система за проверка на лекарствата, пише „Дневник“.

Днес част от аптеките не отвориха и не работят в знак на протест срещу влезлия в сила от 9 февруари европейски регламент за проверка на лекарствата преди продажбата им, целящ да въведе защити срещу продажбата на фалшиви медикаменти.

Както и преди влизането в сила на новите правила, когато фармацевти протестираха символично и работеха с жълти жилетки, така и днес, здравният министър отбеляза, че регламентът е приет преди около 3 години, имало е редица обучения и информации за изискванията. А в момента има поне половин година гратисен период, даден на аптеките, които още не са се включили към системата за верификация.

По данни на Антон Вълев – председател на Националната аптечна камара, организираща протестите, над 700 аптеки не са започнали работа и подкрепят протестите. Здравният министър коментира, че по негови информации те са доста по-малко.

Ананиев за пореден път отбеляза, че от около 3600 аптеки над 2100 вече са се включили в системата за верификация. Всички аптеки, работещи със здравната каса, имали нужните устройства, интернет и компютри, с които да могат да изпълнят европейските изисквания, коментира преди време министърът. По данни на българската организация за верификация на лекарствата от 2300 аптеки, работещи с касата, 2000 вече са в системата за верификация.

За тези, които още не са го направили, ние не можем да им предоставим ресурс, защото това ще се смята за нерегламентирана държавна помощ, заяви още Кирил Ананиев.

Фармацевти изчислиха преди време, че четците за специалните двуизмерни кодове на опаковките, които трябва да се сканират преди продажбата на лекарствата, са около 200-500 лв., а отделно за софтуер и поддръжката му трябвало да се инвестират 50-100 лв. на месец. Имало и аптеки без компютри, които тепърва трябвало да купят и тази техника.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук