Арестуваха банда крадци на електропроводници и коли

Петима мъже от село Градец са задържани за извършването на кражби на медни електропроводници и за противозаконно отнемане на два леки автомобили от началото на месеца до 17 декември. Освен в област Сливен, групата е извършвала престъпни посегателства и на територията и на други областни центрове в страната, съобщават от МВР.

Според данните на полицията, при първата кражба на групата те отмъкнали почти 1000 метра медни ел. проводници от 4 междустълбия от мрежата на електроразпределителното дружество на територията на новозагорското с. Новоселец. Десетина дена по-късно, на 15 декември, от с. Млекарево постъпил подобен сигнал – за извършено в нощните часове посегателство, при което с режещ инструмент били демонтирани и отнети около 420 метра меден проводник между 4 стълба, а скоро след това и на около 740 метра – този път от електропреносната мрежа на територията на сливенското с. Крушаре. На 16 декември в РУ-Нова Загора е съобщено за намерен в с. Омарчево катастрофирал и изоставен на лек автомобил „Опел Астра”,  обявен за издирване. Същия ден бил получен сигнали за изчезнал автомобил от същата марка от сливенското с. Биково, а в хода на предприетите оперативно-издирвателни действия колата била открита в имот в с. Мъдрец, община Гълъбово. При разследването станало ясно, че опелът е ползван от извършителите на кражбите на проводници, за да се оттеглят от мястото на престъпленията и да пренасят откраднатите кабели, но претърпели пътен инцидент в съседното село Омарчево.

След образуването на досъдебни производства по случаите, криминалистите от Сливен и Нова Загора са установили и задържали на извършителите. В рамките на два дена – на 22 и 23 декември, петима криминално проявени /основно за кражби/ жители на  котелското с. Градец са открити. Мъжете, на възраст от 27 до 39 години, са задържани, а при проведените под надзора на Районна прокуратура – Нова Загора допълнителни действия /огледи, разпити на свидетели и други/ е установено, че в различно съучастие те са автори на кражбите.

Извършени са претърсвания, иззети са веществени доказателства, които са предадени за експертизи. При разпитите петимата признали за стореното и разказали за начина на извършване на престъпленията.

Работата по документирането и доказването на цялостната престъпна дейност на лицата продължава от служители на ОДМВР Сливен, както и от колегите им от Бургас, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Предстои внасяне на искане до съда за вземането на мерки за неотклонение спрямо задържаните.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук