Астрономическата есен идва с летни температури

Астрономическата есен, която настъпва утре 4.54 сутринта, идва с летни температури, сочат прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Ще има променлива облачност, но максималните температури ще са между 22 и 30 градуса. Най-хладно ще е в Североизточна България, а най-топло в Югозападна,пише „Дневник“.

В последния от трите почивните дни ще е още по-топло, като на много места температурите ще са над 30 градуса. В нощта срещу вторник ще настъпи рязко захлаждане и в първия работен ден от новата седмица максималните температури ще са малко над 20 градуса.

От сряда се очакват валежи, които ще донесат допълнително захлаждане. Настъпването на астрономическата есен е и времето на есенното равноденствие, като продължителността на деня и нощта е еднаква. Оттук нататък денят ще започва да намалява за сметка на нощта.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало /т.нар. циганско лято/, има и умерени до по-ниски температури към неговия край. При зимното слънцестоене – 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук