Атанас Скатов покори деветия си осемхилядник

Снимка: btvnovinite.bg

Алпинистът Атанас Скатов е изкачил деветия си осемхилядник – връх Гашербрум 2 (8035 м). Той се намира в планината Каракорум на границата между Китай и Пакистан. Сливналита е стъпил на върха в 4.09 часа, съобщават в страницата на алпиниста във Фейсбук.

„През цялото време духаше вятър, но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки и направихме много хубави снимки. Продължаваме надолу като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина“, споделя Атанас Скатов.

В момента Скатов и другите участници в експедицията се спускат към Лагер 3. Целта на Наско е т.нар. Хималайска корона – покоряването на всички 14 осемхилядника на планетата. До момента той е бил на Манаслу, Аннапурна, Макалу, Лхотце, Еверест (два пъти – от север и от юг), Чо Ойо, Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2.

На 15 май Скатов изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м), а на 12 юли – Гашербрум 1 (8080 м).

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук