Атанас Скатов с награда „Сребърен сокол“ и с план за 4 – ти осемхилядник през 2019 г.

Алпинистът Атанас Скатов ще получи наградата „Сребърен сокол“ на Пресклуб „България“. „Юнашката птица“ се дава за проявени характер и мъжество, коквито алпинистът – веган показа тази година при изкачването на трите осемхилядника Кангчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2. В момента той се подготвя да поеме и към четвъртия си осемхилядник за тази година – Дхаулагири /в превод „Бяла планина“/.

До момента това е най-силният сезон на алпиниста с три изкачени върха над 8 000 метра и то за изключително кратък период от 2 месеца. На 15 май 2019 г. Атанас Скатов успя да изкатери вр. Канчендзьонга, третия по височина връх на планетата от 8586м. На 12 юли 2019г. Скатов стъпи на вр. Гашербрум 1 (8080м) и само след 2 дни почивка на базов лагер (5050м.) се отправи към деветия си осемхилядник връх – Гашербрум 2, с което до момента успешно е изкачил девет от общо четиринадесет осемхилядници на планетата. Той се превърна в първия българин успял да се изкачи върховете Гашербрум 1 и 2 в един сезон и то за рекордното кратко време от 6 дни.

Цел на много алпинисти от цял свят е „Хималайската корона“, а именно изкачването на всички 14 осемхилядника на планетата.  Едва около 40 алпиниста в света притежават тази корона, като сред тях все още няма българин. Атанас Скатов цели да стане първият българин, който да изкачи всички 14 осемхилядници от „Хималайската корона“, като част от проекта му е това да се осъществи без консумация на храна от животински произход, с мисия за опазване на околната среда и да стане първия веган в света с това постижение.

Наградата „Сребърен сокол“ се връчва за смелост и досега носители на престижното отличие са Кубрат Пулев, Ивет Лалова, Йордан Йовчев, Стойка Петрова /бокс – европейски шампион/, Владимир Илиев /биатлон – световен вицешампион/, Елица Янкова /борба – бронзов медал от Олимпиадата в Рио 2016/, Иван Марков /вдигане на тежести – световен и европейски вицешампион/.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук