БАН се съгласи Институтът по метеорология частично да излезе от академията

След като отчита декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Българската академия на науките (БАН) изразява съгласие за частичното му извеждане и преминаване към нова структура, пише „Дневник“.

Това реши общото събрание на академията днес с 69 гласа „за“ и 9 „въздържал се“. Под частично извеждане се разбира извеждане на цялостната оперативна дейност на института, както и служителите, които не искат да са част от академията.

За изследователската дейност в решението не се казва нищо. От коментарите по време на заседанието се разбра, че тя е неделима част от оперативната работа, но учени от други институти искат тя да бъде запазена в академията. Според председателя акад. Юлиан Ревалски ако някой от учените от НИМХ иска да остане в БАН, ще остане. Очаква се отделянето да стане факт от 1 януари.

Решението бе взето след преговори между академията, института и правителството, които продължиха няколко седмици. То бе поискано от метеоролозите, които са недоволни от начина на разпределянето на финансирането в БАН. Тепърва Министерският съвет трябва да реши дали НИМХ ще премине към някое от министерствата или ще остане самостоятелна структура. След това ще започнат разговори с работна група в БАН за отделянето на института.

Недоволство от решението

Представители на НИМХ изразиха недоволство, че се дава разрешение само за частично отделяне. Според отстранения му директор проф. Христофор Брънзов решението е неработещо. Освен това в него не се казва нищо за активите на института – бази, станции, имоти и т.н. Акад. Ревалски обяви, че метеоролозите няма как да извършват оперативна дейност без станции си, тъй че ще ги получат при раздялата.

Според председателя на общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева научната дейност в области като климатология трябва да продължи да се развива в академията.

„Правителството трябва да побърза. В следващите дни институтът, които 12 дни работи без ръководство, ще спре да работи“, обяви проф. Брънзов. По-късно министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви, че се реши къде да бъде институтът и какъв да е организационно-правният му статут. Той призова да бъде избран временно изпълняващ длъжността директор.

Недоволни от решението бяха и учени от други институти. Сред изказаните мнения са, че така се нарушава комплексността на академията; че то се взема под принуда и др.

Претенции за директорския пост

На заседанието на общото събрание негови членове изказаха мнение, че мотив за конфликта между академията и института е изтичащият мандат на проф. Христофор Брънзов. Той отрече и обяви, че има право да се кандидатира за поста отново, но целта му била да реши проблемите, в т.ч. и с финансирането.

В момента тече конкурс за нов директор на НИМХ, който няма да бъде прекратен въпреки решението.

При дебатите се разбра, че вътрешният финансов одит на института е прекратен, а одиторите твърдят, че са били възпрепятствани. Според представители на НИМХ това не отговаря на истината, а в момента тече одит на министерството.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук