БАН спешно закрива НИМХ

АН предприел действия за спешно и срочно закриване на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), стана ясно  от думите на бившия директор на института проф. Христомир Брънзов. На 26 октомври синоптиците получили писмо, с което се уведомяват, че на Общото събрание на БАН е взето решение за закриването на метеорологичната служба, пише „Монитор“.

„Това означава, че няма да има не само прогноза, но и осигуряването на държавата с възможност за превантивни действия при бедствия от хидрометеорологичен характер, обясни пред „Монитор“ проф. Брънзов. Министърът на образованието и науката пък обвини БАН в преднамерени действия, които целят да осуетят безпроблемното излизане на НИМХ. Освен това допълни, че реакцията на ръководство на Академията може да е политически мотивирана. Аргументът в подкрепа на тези думи е решението на БАН за закриване на института след излизането на проектобюджет 2019. Според Вълчев това не гарантира правоприемственост и на практика означава унищожаването му.

„Ако институтът бъде закрит преди 1 януари 2019г. това означава затриване на хидрометеорологичната служба на България – ние не можем да съживим юридически мъртъв човек. Явно става въпрос за целенасочени действия от страна на Академията“, заяви Красимир Вълчев, министър на образованието. По-рано днес от БАН пък заявиха готовност да излязат на протест ако проблемът с излизането на НИМХ от структурите на Академията не стане според сключеното през септември месец споразумение между двете страни и министъра на образованието.

За пореден път ябълката на раздора се оказа имуществото. В преходните и заключителните разпоредби на проектобюджета за 2019г. е залегнало предоставянето на необходимите сгради за нуждите на новия метеорологичен институт. Според акад. Юлиан Ревалски, който е председател на БАН това обаче трябва да се случи с решение на Общото събрание на Академията. Те вече били взели решение да предостави сградите за безвъзмездно ползване за период от 4 години, като през това време да им бъде извършен одит и да бъдат разпределени между БАН и НИМХ. Министър Вълчев бе категоричен, че нито за момент не са нарушавали договореностите, а БАН целенасочено търси конфронтация с държавата.

По думите му проблем с учените, които искат да останат в Академията няма да има. Освен това министерството било готово да подпише споразумителни протоколи, с които да прехвърли архивите и сградите, които ще са нужни за извършване на дейността на академиците.

Текстовете за отделянето на метеорологичния институт не са единственият проблем, който виждат от БАН в проектобюджета. Другият е финансов. За догодина предвидените средства за тях са 94 млн. лв., като през 2018г. те бяха 98 млн. лв. Намалението идва от изваждането на парите, които ще отидат за новия институт. Образователният министър подчерта още, че в рамките на година бюджетът на БАН бил увеличен с 50%, което било прецедент.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук