Бедните без такса за детските градини

Снимка: архив

Децата от социално слаби семейства ще бъдат освободени от такса за детска градина. Тя ще се заплаща от бюджета на проект финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“,заяви образователният министър Красимир Вълчев. Той обясни, че проектът и разчетът на бюджета по проекта не са готови и затова не може да се каже колко деца ще могат да бъдат освободени от такси, пише „Монитор“.

„Най-вероятно ще бъде за всички деца от тези общини, които са класифицирани по социални и икономически критерии“, коментира просветният министър. Освен деца от крайно бедни семейства, могат да бъдат и хлапета от малцинствата или пък такива, които се връщат от друга образователна система, но нямат възможността да запишат малчуганите си. „Все още не може да се каже каква част от общините ще бъде финансирана по проекта“, обясни още просветният министър. Те най-вероятно ще бъдат определяни с помощта на данни от Механизма по обхват в образователната система и Националния статистически институт.

„Надяваме се, че с бюджетите за следващите години ще можем да разширим тази мярка“, коментира просветният министър за по-нататъшното развитие на проекта. Освен заплащането на такса, по него ще бъде осигурено финансирани за дейности за допълнително обучение за овладяване на български език за тези деца, чийто майчин език не е български. В тях могат да се включат както деца от малцинствата, така и такива, които са родени в други държави, но родителите им се преселват в страната ни.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук