Бездомен шизофреник от Сливен, представящ се за „Червения пират“, е плашил с мейли министри и магистрати

Бездомен шизофреник от десетина дни плаши министри, съдия Владислава Цариградска и дори шефа на НАП Румен Спецов. Това е втора негова серия, след като преди месеци е бил задържан за подобни закани, пише 24 часа.

Мъжът се подвизава под псевдонима Червеният пират. Родом е от Сливен, но се изявява в София. Дори има адрес в столицата, но води скитнически начин на живот. Почнал със заплахите, след като публично станало известно, че убитият Мартин Божанов-Нотариуса е плашил съдия Цариградска. Бездомникът обаче не се ограничавал само до нея, включил като свои мишени и членове на правителството, сред които вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел. Мейлите със заплахи пращал на публичните пощи на ведомствата, които са налични в сайтовете им. От специфичния почерк на мъжа станало ясно, че е един и същи човек.

Освен на публични личности той отправял и бомбени заплахи към училища. След промените от 2022 г., когато имаше серия от подобни съобщения, вече не се налага незабавна евакуация на институциите, ако се прецени, че няма опасност.

След като във вторник директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов съобщи за заплахите, Червеният пират не се въздържал и заплашил още един човек от върховете в държавата – шефа на НАП Румен Спецов.

Не става въпрос за криминални структури, а за лице, което има своя позиция. Издирва се. Скоро ще бъде открит, обясни Серафимов пред Нова тв.

Антимафиотите са затруднени в задържането на “пирата”, защото е скитник и постоянно се мести. Праща заканите от компютърни клубове в различни градове.

За част от заплахите съобщи самата съдия Цариградска пред депутатите от парламентарната комисия, разследваща дейността на убития Мартин Божанов-Нотариуса.

Кажете на Цариградска, че ако не млъкне, мъжът и децата ѝ ще бъдат с бетонирани крака на дъното на някой язовир, гласяло посланието по мейла. Получено е по електронната поща на Окръжния съд в Плевен. Първите закани там започнали да идват на 19 февруари.

В мейлите бездомникът твърдял, че съдиите са “необразовани” и “корумпирани селяни” и че определени органи от тялото им ще бъдат изкормени. Искаме кметовете в затвора, няма да се върна в България да работя, Ние сме извън закона, законът казва смърт за вас, пишело още в писмата. Те идвали от три различни мейла.

Заплахите са вече над 50. Идвали и на официалната поща на Районен съд – Плевен. Не са посочени конкретни имена на съдии, по-често е споменавано това на Владислава Цариградска, която нашумя в последния месец.

Сигнали до ГДБОП в София вече са изпратени, сезирани са и всички институции.

Това са официалните имейли на съда, тук получаваме всички писма и документи. Това пречи на нашата работа, каза шефката на Окръжния съд в Плевен съдия Весела Сахатчиева във вторник. Това се случва за първи път и сме притеснени, всеки ден, дори и през почивните дни, и сред края на работния ден, това вече не спира една седмица, допълни тя пред Би Ти Ви.

Заплахи на мейла получили и от Софийската районна прокуратура. Те били към обвинители и следовател.

Дошли на официалния мейл и били за убийства. От обвинението са възложили на ГДБОП проверка по случая. Неофициално се говори, че и те са от Червения пират.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук