Безработицата в Сливен намалява, а работодателите наемат работници, чиито заплати се плащат по програми

Безработицата в Сливен намалява, а все повече работодатели си спестяват разходи като наемат работници, чийто заплати временно се плащат по различни програми за заетост. Това отчитат от Бюрото по труда в Сливен.

Данните за месец октомври сочат още, че 3 939 са регистрираните безработни в Бюрото в Сливен и спрямо същия период на миналата година са по-малко с 565 човека. Безработните младежи до 24 години са нарастнали спрямо предходния месец септември, но пък в сравнение с миналата година отново са по-малко. Равнището на безработица за месец октомври в община Сливен е 7.5% и в сравнение с октомври 2017 г. то е по-ниско, съобщи Тихомира Димитрова-директор на Бюро по труда Сливен. Повечето от регистрираните в бюрото са без квалификация и с ниско образование. Проблем има с безработните младежи в селата от община Сливен. „Там няма какво да им предложим и заетост за тях се осигурява единствено по програми и проекти на общината“, посочи още тя.

Най-много работни места на първичния пазар на труда се предлагат в отраслите: преработваща промишленост, търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, образование, селско и горско стопанство.

По думите на Тихомира Димитрова, все повече работодатели се възползват от предлаганите програми за субсидирана заетост и вземат работници, чийто заплати се плащат за определен период от дадена програма. Някои от тях оставят наетите лица и след като приключи периода на субсидираната заетост, но повечето ги освобождават, допълни тя.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук