Без жалби и сигнали в РИК Сливен, трима кандидати за депутати са заличени от листите заради двойно гражданство

Кандидатите за народни представители от 21 МИР Сливен отново намаляха и вече са 153. Причината за това е заличаване на трима от тях заради двойното им гражданство. Според закона, желаещите да участват в битката за вота, трябва да са само български граждани, а при проверка се оказало, че двама са граждани и на Молдова, а един и на Южна Африка. Заличените са един представител на ПП Има такъв Народ и двама на Коалицията „Съюз за чиста и свята република“, съобщи Стели Стефанова – говорител на РИК Сливен.

„Назначени са всички членове на секционни избирателни комисии в областта, в момента се извършат замени, ако има никой отказал се“, посочи още тя.

По думите й, към момента няма жалби и сигнали за нередности по време на предизборната кампания. Проведени са две срещи между представители на РИК Сливен и областния управител Минчо Афузов по отношение на логистиката свързана с пристигането на машините, конвоирането и разполагането им по секциите. Те може би ще дойдат пак ден-два преди изборите и ще бъдат съхранявани на едно място под полицейска охрана. Отправено е и питане към ЦИК дали има възможност да осигурят една или две симулационни машини, които да се поставят на места с голям пътникопоток, хората да се пробват да гласуват, за да няма притеснения в изборния ден.

От РИК напомнят, че на 26 юни изтича срока за подаване на заявленията за гласуване от хората с трайни увреждания, които не могат да идат до избирателните секциите. До тази дата трябва да подадат заявленията си и гражданите, които ще гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес.

„В 248 секции в Сливенска област ще има машинно гласуване, а в 44 ще се гласува с хартиени бюлетини, въпреки това във всички секции ще има хартиени бюлетини според броя на избирателите в тях. При евентуален проблем с машините ще може да се премине към аварийния вариант – гласуване с хартиени бюлетини“, поясни Стелли Стефанова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук