Без книжни дневници и ученически бележници от новата учебна година

Снимка: Монитор

Над 1000 училища в страната ще имат електронни дневници през новата учебна година, но в част от тях ще се работи и със старите книжни дневници. Това каза  министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, пише „Монитор“.

„Електронните дневници са изключително полезни и мислим от догодина да финансираме всички училища за закупуването им“, допълни той. По думите му трябва да се върви въобще към електронизация на документооборота – справки, обмен на информация, административни услуги, но при разработването на такава информационна система е важно да се внимава със сигурността на личните данни.

Министърът коментира и проблема с недостига на учители. „Трудно е да мотивираме 18-19-годишни младежи да се включат в учителската професия и да работят това в следващите 40 години“, каза той. Сега средно по 4000-5000 учители годишно навлизали в пенсионна възраст, като някои от тях продължавали да работят заради недостига на кадри. Най-много се търсели учители по английски език, математика, информатика и физика.

Вълчев все пак се надява, че с увеличението на заплатите на учителите от началото на 2019 г. нещата с кадрите да се подобрят. Дори напоследък имало случаи служители от регионалните управления по образованието да напускат и да стават учители заради по-високото възнаграждение.

Министърът се извини на родителите и на децата от училищата в страната, в които ремонтите ще продължат и след началото на учебната година.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук