Бели престилки на протест пред Общината на 1 март

Медицински специалисти по здравни грижи от МБАЛ „Иван Селимински“ ще се включат в Националния протест на колегите си на 1 март. Точно в 12.00 часа те ще излязат пред сградата на Община Сливен, за да заявят исканията си за получаване на по-добри условия на труд и достойно заплащане за него. Това заяви за Slivenpost.bg медицинската сестра Атанаска Костадинова, която е председател на Организацията на медицинските специалисти по здравни грижи към областната болница.

„Надявам се всички колеги, които не са на работа да ни подкрепят, а тези, които са на дежурство да поставят сини лентички в знак на съпричастност към нашите искания. Нямам информация дали медицински специалисти от други лечебни заведения в Сливен ще се включат в протестните действия, но ние ще сме там“, посочи още тя.

Сред основните искания на медицинските специалисти по здравни грижи са еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността) и КТД на национално ниво да бъде задължителен за всички структури в здравеопазването. Освен това те настояват и за регламентиране на сестринска и кинезитерапевтична практика и промяна в категорията на труд. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година е друго сред исканията на медицинските специалисти.

Те са изпратили и декларация до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова в която поставят своите искания.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук