Божидар Андреев донесе пети медал за България на Европейското в Тирана

Божидар Андреев спечели пети медал за България на Европейското първенство по вдигане на тежести в албанската столица Тирана.

Шампионът от младежката Олимпиада от Нанцзин 2014 и континентален първенец от Батуми 2019  Андреев заслужи бронз в категория до 81 килограма с двубой от 343 килограма. Той завърши трети в изхвърлянето със само един успешен опит от 153 килограма при последното си трето излизане на подиума. Преди това българинът не успя последователно на 150 и на 153 килограма. В изтласкването Андреев започна с успех на 185 килограма, после вдигна 190 и опита да се пребори за среброто в крайното класиране със 195,  но не можа да се справи с тежестта. Така той остана с бронз в двубоя, бронз в изхвърлянето и сребро в изтласкването.

Божидар Андреев е представител на сливенската школа, с треньор Пламен Братойчев, състезава се за СК „Хр. Бъчваров“. Европейски шампион за мъже от Батуми 2019 г. Първият му голям успех бе спечелването на олимпийска титла на младежките игри в Нанджин през 2014 г. Четири години по-късно завърши със злато на европейското първенство при 23-годишните в Замошч (Полша) и се нареди девети в дебюта си на световно първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан). 2019 г. бе най-успешната за него с европейска титла при мъжете в Батуми, злато с 3 континентални рекорда при 23-годишните в Букурещ, бронз на световното първенство за мъже с 3 европейски рекорди за мъже в Патая и злато  на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп. Миналата година се нареди пети на олимпиадата в Токио и заслужи бронз в изхвърлянето на европейското в Москва.

Това е пето отличие за България на Европейското първенство в Албания. Предишните дни злато грабнаха Ангел Русев, Иван Димов и Валентин Генчев, а Габриел Маринов също извоюва бронз.

Общо с отделните движения медалите за България са 14, а в класирането по нации страната ни е лидер при мъжете.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук