Борисов за мерките: Компромис може да се направи само за образованието

След 31 януари ще се вземе решение може ли да се върви към отваряне на нови бизнеси като ресторанти, молове и фитнеси.

„Два часа водихме диалог под формата на спор с вицепремиерите, социалния и образователния министър и двата щаба. Оптимизмът във всички нас много рязко лекарите го опровергават. Новият щам се разви със страшна сила въпреки пълния локдаун в страните с месеци. Броят на заразени и починали расте. Компромисът, който можем да направим, е единствено образованието“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Това стана по време на днешния редовен брифинг на здравните власти и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

„Напрежението в Европа расте, хората от месеци са затворени по домовете си. Сега сме като оазис, но, ако отпуснем много мерките, има риск да не може да се овладее после“, предупреди Борисов.

В края на месеца ще бъде правена нова преценка как се развива вирусът. Премиерът подчерта, че голяма част от ресторантьорския бизнес дори не е кандидатствал за държавни помощи.

„Сами си направете изводи защо“, намекна министър-председателят за тежките съмнения, че много заведения работят в „сивия сектор“.

Засега продължава да се запазва трайна тенденцията за излекувани в пъти повече от заразените, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

„Положението в Европа не е добро, колегите са изключително притеснени. Новият щам за месец вече измества стария във Великобритания, Ирландия и донякъде Нидерландия. Хубавото е, че не води до по-тежки заболявания, но заразността е в пъти по-голяма. В момента в България 10 души заразяват 5-6 и затова броят на болните пада. Във Великобритания 10 заразяват 27. Това предстои и в Европа, но не знаем кога ще е у нас. Това, което споделят колегите, никак не е розово“, съобщи Ангел Кунчев.

„Да, сега сме в чудесна ситуация, но ако отпуснем мерките, много бързо ще изпуснем новия щам. Той няма как да не е влязъл в България, но още е в много малък процент“, подчерта той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук