Броят болничните между Коледа и Нова година

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е поискала от Националния осигурителен институт справка за това колко болнични са издадени за работните дни, прекъснали серията празници около Коледа и Нова година. Резултатите от проверката ще помогнат да се вземе обективно решение за плащането на болничните от първите три дни, съобщи самата тя пред NOVA телевизия.

Да се прекъсне практиката празничните дни да се сливат с болничен лист, настояха работодателите. Така след трите почивни дни на Коледа имаше един работен – 27 декември, а след последвалите събота и неделя – още 2 работни дни на 30 и 31 декември.

По думите на министъра не може да се вземе ефективно решение, докато не се изясни дали има работодатели, които не дават достатъчно почивки или недобросъвестни работници си почиват допълнително с болнични.

Сачева съобщи също, че започва подготовка за промени в Кодекса на труда за почасовото заплащане и насърчаване на гъвкавата заетост, но не даде повече подробности, защото идеите са на ранен етап.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук