„Булгаргаз“: По-евтин газ от 1 юли заради доставките от САЩ

„Булгаргаз“ предлага цената на природния газ за крайните снабдители и клиентите да бъде намалена с 0,6% от 1 юли. Идеята предстои да бъде разгледана от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предложението на държавното газово дружество е цената на природния газ за трето тримесечие на 2019 г. да стане 44,90 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За сравнение, през второто тримесечие на 2019 г. тя е с 27 ст. по-висока.

Възможността за поевтивяване на газа е обяснена с това, че „Булгаргаз“ договори алтернативни доставки на синьо гориво на по-ниски цени, в сравнение с тези по дългосрочния договор с основния доставчик, се казва в съобщението на дружеството. Въпросният основен доставчик, който не е назован, е руският „Газпром“.
За първи път в историята „Булгаргаз“ купи втечнен природен газ от САЩ. Първата пратка бе доставена от холандската компания Kolmar – 90 млн. куб. метра втечнен природен газ, който ще се използват през второто тримесечие на годината. Втората доставка ще се извърши от British Petroleum и е за още 50 млн. куб. метра газ за третото тримесечие на годината.

По време на посещението си в Санкт Петербург президентът Румен Радев „подсказа“ на правителството на Бойко Борисов да започне преговори с „Газпром“ за намаляване на цените на доставка за България. Това стана след срещата му с президента на Русия Владимир Путин. Той на свой ред бе коментирал, че цената била „справедлива“. Самитя Радев подчерта, че не се меси в работата на изпълнителната власт, а „само отваря вратата“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук