БЧК:Около 500 човека не търсят хранителните си помощи,някои дори не знаят,че им се полагат

Между 400 и 500 граждани не са потърсили хранителните помощи, които им се полагат. Повечето хора дори не знаят, че имат право на това подпомагане, коментираха пред Slivenpost.bg представители на БЧК Сливен, които раздават хранителните пакети в пункта на организацията на ул. „Георги Икономов“ 2. Според тях, сред основните причини гражданите да не вземат полагащото им се, е слабата разгласа на информацията за раздаването на помощта, което е работа на социалните служби. Именно те, предоставят на БЧК списъците с имената на правоимащите и тяхна би трябвало да е задачата да ги уведомят, коментираха още от БЧК.

„Най-много хора дойдоха да си вземат пакетите в началото когато стартира кампанията през декември след това постепенно спряха. През последната седмица отново има раздвижване и то след като Моника Сярова-директор на БЧК Сливен се зае лично с издирването на контакти, за да се свържем с непотърсилите хранителните си продукти и да ги уведомим, че имат такива за получаване“, допълниха от организацията.

Припомняме, че от БЧК Сливен обявиха удължаване на срока за получаване на помощта по Оперативната програма за храни и материално подпомагане до 22 февруари.

Право на подпомагане по програмата имат лица и семейства, получили целева помощ за отопление през 2017/2018 г., майки с месечни помощи за отглеждане на дете до една година, лица с трайни увреждания с право на чужда помощ и месечна добавка за социална интеграция, лица и семейства, получаващи месечни помощи за отглеждане на деца с трайни увреждания, както и семейства пострадали при бедствия и аварии.

Всички правоимащи, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, ще получат по 24,070 кг от 16 вида хранителни продукти – спагети – 1,5 кг; говеждо в собствен сос – 0,300 кг; леща – 3 кг; захар – 3 кг; гювеч – 1,6 кг; зелен фасул – 2,4 кг; лютеница – 0,500 кг; грах – 1,6 кг; домати стерилизирани – 1,6 кг; говежди кюфтета в бял сос – 0,600 кг; риба херинга – 0,170 кг; пиле фрикасе – 0,300 кг; зрял боб – 2 кг; конфитюр – 0,500 кг; ориз – 2 кг; олио – 3 л.

Продуктите се получават срещу документ за самоличност и подпис при спазване на всички изисквания на Регламента за защита на личните данни.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук