Българите – бедни. Все повече живеят на кредит

Снимка: архив Булфото

Домакинствата у нас продължават да теглят все повече потребителски заеми, показват данните от статистиката на Българската народна банка. Над 15 на сто повече пари сме взели за покриване на сметки, купуване на дрехи, мебели, плащане на ваканции и други цели през юли в сравнение със същия период преди година, съобщава „Труд“.

Заемите са все по-популярни и като първоначален капитал за купуване на жилище, тъй като ипотечните кредити вече рядко покриват 100% от стойността на имота. Общият обем на потребителските кредити, които са теглили домакинствата достига почти до 8.8 млрд. лв. Този тип заеми се увеличават и заради повишаването на доходите на хората в големите градове, които решават да си купят нова кола или да направят ремонт на дома си с такива средства.

Значително по-скромно е нарастването при кредитите за бизнеса – 3.2 на сто на годишна база. За сметка на това фирмите спестяват много повече, отколкото домакинствата. Депозитите на нефинансовите предприятия са нараснали с 16.5% през юли на годишна база, докато при домакинствата ръстът е 7.3 на сто.

Ръстът на ипотечните кредити за периода е 9.6%. От началото на годината обемът на този тип заеми се увеличава постоянно, като сред основните причини за това са ниските лихви. За първи път отпуснатите заеми за покупка на жилище нахвърлят 10 милиарда лева.

За пръв път от 2011 г. насам БНБ отбеляза ръст на необслужваните заеми. С 200 милиона лева се увеличават лошите и преструктурираните кредити през юли, в сравнение с преди година, показват още данните на БНБ.

Подобни големи скокове в обема на необслужваните заеми между 90 и 180 дни е рядкост от 2011 г. насам. В края на миналата година и началото на 2018 г. имаше свиване на лошите и преструктурирани кредити, породено от желанието на някои банки да отпишат големи експозиции от своите баланси или да ги продадат с дискаунт на колекторски компании.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук