България в извънредно положение за 1 месец заради коронавируса

Извънредно положение заради COVID-19 обяви Народното събрание. Решението бе взето единодушно от депутатите.  За предложението на МС стана ясно снощи, след като премиерът Бойко Борисов свика Националния щаб.

Точката за извънредното положение беше включена като първа с единодушие от 198 гласа.

В залата беше допуснат председателят на щаба генерал Венцислав Мутафчийски.

23 случая на коронавирус са установени към днешна дата у нас, само за вчера са 16, имаме и един смъртен случай.134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са смъртните, възстановени са 70 000 души.

„Вече не се явяват единични случаи в България, а започва масово появяване на случаи. Имаме 3 гнезда на инфекция, които са независими едно от друго. Плевен, Габрово и София. Не говорим за изолирано село, семейство, говорим за по-сериозна ситуация“, каза ген. Мутафчийски.

По думите му е отчетено грубо нарушаване на карантината.

Ние сме на прага на избухване на случаите, дали ще бъде другата седмица или по-другата, това не мога да кажа. Да е възможно с всички сили и средства да се забави развитието на тази епидемия. Това е целта на мерките, които се предлагат, каза той.

„Ние сме въвели едни мерки, които обаче не дават резултат поради неспазването на карантина. Това налага нови мерки“, обяви снощи премиерът Бойко Борисов.

„Да се мобилизираме, да спазим дисциплината. За тези, които не спазват дисциплината, да дадем възможност на службите , на МВР да ги издири и да ги задържи, за да не разнасят заразата. Това значи извънредно положение. Целта на това е тази“, обясни още Борисов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук