Бюджет 2019: Управляващи и опозиция спориха за парите за възрастните хора

И днес продължават дебатите по бюджета за догодина. След 11-часово заседание народните представители снощи одобриха парите за здраве, както и приходите и разходите на общественото осигуряване.

Ябълката на раздора в пленарната зала днес се оказаха парите за пенсионерите от догодина. Според опозицията може да има по-сериозно увеличение на доходите за възрастните хора, така че да се гарантира достоен живот за тях. Управляващите обаче обясниха, че такива са възможностите на бюджета, информира bTV .

След остри спорове помежду си в крайна сметка депутатите приеха минималната пенсия от догодина да стане 219 лв. В бюджета за държавното обществено  осигуряване е предвидено още таванът на пенсиите да остане, но да се повиши до 1200 лв., а пенсиите на всички възрастни  хора да бъдат увеличени от средата на годината с 5,7%.

По времена дебатите управляващите и опозицията си размениха остри реплики. Левицата упрекна Патриотите, че не са спазили обещанието си за 300 лв. пенсия.

„Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов”, каза Георги Гьоков от БСП.

„Излезте и го обяснете на улицата. Кажете: „Ти несправедливо вземаш догодина 220 лева. Трябва да вземаш 150, колкото ти даваше Орешарски”, отговори Юлиан Ангелов от Патриотите.

„БСП е за преизчисляване на абсолютно всички пенсии”, категоричен беше Гьоков.

Управляващите отговориха, че левицата можела да вдигне повече пенсиите, докато е управлявала.  „Ние знаем, че вие сте царе на популизма, на фалитите и на дефицитите”, каза Светла Ангелова от ГЕРБ.

Депутатите спориха и по увеличението на максималния осигурителен доход. Според ДПС той трябва да остане 2600, а БСП искат да е по-висок от предложените от ГЕРБ 3000 лв.

И догодина е заложено държавата да харчи повече, отколкото получава. Заложен е дефицит от 600 милиона лева, както и инфлация от 3 на сто.

Заплатите в бюджетния сектор ще се увеличат с 10%, а тези на учителите – средно с 20 на сто.

Повече средства са заложени и за социални плащания както за хората с увреждания, така и за помощи за отопление. Според управляващите това е най-добрият бюджет в последните години, а според опозицията параметрите обричат на бедност голяма част от българите.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук