Важно за пострадалите от градушката в Нова Загора !!!

От понеделник- 17.06.24г. комисия, създадена със заповед на кмета-Галя Захариева , ще извърши оглед на пострадалите имоти на физически лица. „Ще се опишат щетите – счупени прозорци, повредени покриви и мазилки, след което ще се изготви обобщен протокол. Протоколът ще бъде представен на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Съгласно Правилника на Междуведомствената комисия право на помощ имат собствениците на законно построени и единствени жилища“, уточни още Галя Захариева.
Тя отправи апел към гражданите, чиито имоти са пострадали, да направят снимков материал на щетите ПРЕДИ тяхното отстраняване. „ПАЗЕТЕ ДОКУМЕНТИТЕ за извършени разходи, за да послужат при евентуално одобрение от комисията към Министерския съвет“, призова тя.
Членове на общинската комисия са и служители на Дирекция „Социално подпомагане“, които ще направят оценка на имуществото на граждани, които искат да кандидатстват за еднократна помощ по Закона за социално подпомагане. Това са самотни хора, пенсионери и граждани с по-ниски доходи.
„За тази подкрепа може веднага, без да чакате комисията, да подадете заявление в Д „СП“- Нова Загора. Помощта е индивидуална! Определя се на базата на оценка на имотно състояние, доходи, здравословно състояние на собствениците на имота и вида на щетата.
Може да се възползвате само от един вариант на подпомагане. Имотите със застраховка не са обект на този тип подпомагане.
Щетите по автомобилите, са за сметка на застраховката.
При смяна на предно стъкло моля да имате предвид, че е задължително да имате залепен стикер от гражданската застаховка. Ако не могат да ви го запазят, то трябва да се снабдите с нов такъв от застахователното си дружество. По отношение на стикера за преглед на автомобила, няма проблем, ако не е прехвърлен, при проверка доказвате преминат преглед с талона, който ви дават заедно със стикера – не е необходимо да минавате втори път преглед.
Земеделските производители, които са претърпели загуби, могат да подадат заявление в Общинска служба „Земеделие“, което може да намерите и при кметовете на съответното населено място – до 10 дни.
Моят екип и аз сме на разположение за допълнителни въпроси“, посочва кметът на Нова Загора.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук