Валери Симеонов подаде оставка

Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка тази вечер.Това става след продължили близо месец протести на майки с деца с увреждания и хората, които ги подкрепят. Те поставиха ултиматум за оставката му след като ги нарече „кресливи жени с уж болни деца“ ден след като парламентарната опозиция заплаши да бойкотира работата на Народното събрание, докато той не си тръгне, пише „Дневник“.

Протестите продължиха, въпреки че под политически натиск Симеонов половинчато се извини. Ситуацията обаче ескалира след като и БСП, и ДПС обявиха, че няма да се регистрират за кворум докато вицепремиерът е на поста си. Така в продължение на десетина дни кворумът в парламента буквално „висеше на косъм“, а на няколко пъти заседания не можеше да се проведат.

Представители на първата политическа сила ГЕРБ и самият премиер Бойко Борисов твърдяха, че Симеонов не може да бъде отстранен, защото е лидер на политическа сила, част от управляващата коалиция (Национален фронт за спасение за България).

Оставката става факт на 26-ия ден от началото на протестите.

Валери Симеонов е лидер на НФСБ и съпредседател на „Обединени патриоти“ – коалицията, която заедно с ГЕРБ управлява страната. През август той заяви, че „трябва да си идиот, за да смяташ, че с подаването на оставки се решава проблем“.

Лидерът на НФСБ оцеля при първата вълна от искания за оттеглянето му, като на 24 октомври след заседание на Коалиционния съвет на управляващата коалиция формално поднесе извинения за думите си (хронология на изявленията му – във видеото). Малко след това ГЕРБ обяви, че ще коригира текстовете от приетия на първо четене Закон за хората с увреждания, които предвиждаха Валери Симеонов в качеството му на ресорен вицепремиер, да оглави бъдещия национален съвета, който ще координира работата в тази област.

Симеонов, чийто ресор като вицепремиер беше демографската и икономическата политика, влезе в остър конфликт с майките на деца с увреждания, които от месеци настояват за промени в специализирания закон, така че да се гарантира ефективна помощ и финансова независимост на нуждаещите се. След поредното обсъждане на разпоредбите в Тристранния съвет в средата на октомври, вицепремиерът заяви пред партийната телевизия на НСФБ, че Законът за хората с увреждания е започнат като „опит да се угоди на една група кресливи жени с уж болни деца“ . Думите му бяха посрещнати с възмущение в социалните мрежи, което прерасна в протести пред сградата на Министерския съвет, които преминаха в следващите дни в шествия по централните софийски улици със заканата, че ще продължат, докато вицепремиерът не бъде освободен.

Самият Симеонов обяви първо, че думите му са били манипулирани и извадени от контекста, а след това – че стои зад тях, защото са истина. Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството си на майките на децата с увреждания, но отказа да вземе отношение по въпроса за оставка като прехвърли решението към останалите партии в управляващата коалиция – „Атака“ и ВМРО с аргумента, че ако поиска оставката на вицепремиера, това ще счупи конструкцията на управлението.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук