Ваучерите за храна стават 200 лв., с тях ще се плащат и сметки за ток и вода

Ваучерите за храна ще могат да се ползват и за плащане на сметки за ток и вода, но не и за парно, интернет или други комунални разходи. Това става ясно от внесения в Народното събрание бюджет за 2022 г. Преди две седмици вицепремерът и икономически министър Корнелия Нинова обяви пред депутатите, че бизнесът вече ще може да дава на работниците си 200 лв. във ваучери вместо досегашните 80 лв. Тези разходи са освободени от данъци.

За да може ваучерите да се ползват за плащане на ток и вода, операторите, които ги издават, трябва да сключат договори с доставчиците. Освен това е нужно да предоставят на работодателите и ползвателите списъци с обекти, които приемат ваучерите за плащане. Квотата им с бюджета за тази година се увеличава на 1 млрд. лв., а през 2021-а бе 390 млн. лв. и бе изчерпана още през ноември, разясняват от Асоциацията на операторите на ваучери за храна. До приемането на бюджета фирмите могат да дават месечни ваучери на стойност 80 лева, като за януари и февруари те ще бъдат дадени накуп.

Ваучери получават 450 000 души, те могат да бъдат използвани в над 10 000 търговски обекта. Включени са най-големите търговски вериги, малки магазини, ресторанти, кафенета и други заведения за храна и безалкохолни напитки.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук