Вече раздават обезщетенията заради африканската чума по свинете

Изплащането на обезщетенията от 300 лева заради африканската чума по свинете започна в Сливенска област.  Най-напред средствата ще бъдат получени от стопаните в община Котел, където кампанията започна от днес, 3 септември. „От ОДБХ е създадена необходимата организация за това“, съобщи областният управител Чавдар Божурски на поредното заседание на Областната епизоотична комисия.  От ОД на МВР оказват съдействие при провеждането на кампанията. Стопаните, които нямат лична банкова сметка, ще получат средствата в населените места, където живеят.  Право на обезщетения имат само собствениците на обекти от типа „заден двор“, чиито имена са включени в списъците, заверени от ветеринарните лекари по населени места, кметовете или кметските наместници и от областния управител.

В сливенските села въртят далавери с обезщетенията за закланите домашни прасета

В изпълнение на превенцията срещу разпространението на африканската чума по свинете, от Областната дирекция по земеделие връчват протоколи на земеделските стопани с указание за мерките за биосигурност, за дезинфекция и начините за съхранение на продукцията.

Дезинфекцията на местата за отпадъци по автомагистрала „Тракия“ и републиканските пътища на територията на Сливенска област продължава по график. От Областното пътно управление са поставили специални табели на отбивките на магистралата и на някои от главните пътища, които информират участниците в движението да изхвърлят отпадъците си само на определените за целта места заради опасността от разпространение на заразата.

В отговор на поставен от ловните дружинки въпрос на заседанието на Областната епизоотична комисия бяха обсъдени процедурите, които задължително трябва да се изпълнят при отстрел на заразени с АЧС диви прасета.

До момента в областта няма регистрирани огнища на заболяването.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук