Вземат мерки за недопускане на „африканска чума“ в Сливeнска област

Снимка: Пресцентър на Областна администрация

Кметовете на населените места в Сливенска област незабавно да предоставят на компетентните власти информация за броя на отглежданите свине в домашните стопанства и да сигнализират Областната дирекция по безопасност на храните при съмнение за „африканска чума“ или при завишена смъртност на животните. Това са част от превантивните мерки, разпоредени със заповед на областния управител от 3 септември, за недопускане разпространение на болестта на територията на Сливенска област.

Със същата заповед са разпоредени проверки на всички видове и категории свиневъдни обекти, провеждане на инструктажи със собствениците за мероприятията по биосигурност и за изискванията за придвижване на домашни свине, засилен клиничен контрол. Това стана ясно по време на проведено днес извънредното заседание на Областната епизоотична комисия. То беше свикано от Областният управител на Сливен Чавдар Божурски заради регистрираното огнище на заболяването „африканска чума по свинете“ в страната. „Вече имаме конкретни примери за проблемите, които възникват в подобни ситуации. Трябва да направим това, което е възможно на този етап, за да не се стига до трудни за овладяване казуси“, каза областният управител.

Превантивната кампания в Сливенска област започна през март, проведени са заседания на областната и общинските комиси, инструктирани са ловните организации за необходимите мероприятия при отстрел на болно животно в природата, каза д-р Пламен Пенчев, директор на ОДБХ. В индустриалните стопанства и стопанствата от тип „А“ в Сливенска област се отглеждат над 5400 свине, при строго спазване на мерките за биосигурност, посочи той. Всички останали се отглеждат в домашни условия, в стопанства от тип „заден двор“, като само единици от тях са регистрираните.
Препоръките са да не се използват хранителни отпадъци за изхранването и животните да се държат в затворени пространства. При евентуално заболяване от африканска чума обезщетения от държавата ще получат само регистрираните собственици, подчерта д-р Пенчев.

Африканската чума по свинете не е зооноза и не е опасна за здравето и живота на човека. Месо от заразено животно може да се консумира след термична обработка. Инфекцията изисква сериозно внимание, тъй като не е изработена ваксина, вирусът е силно устойчив, болестта се предава по всякакъв контактен път и води до големи икономически загуби, каза още директорът на ОДБХ.

В заседанието участваха зам.областният управител Камен Костов, председател на комисията, директорът на ОД „Земеделие“ Тодор Братанов, директорът на ТД на ДАНС Николай Чиликов, представители на РЗИ, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, ОД на МВР и РД на ПБЗН, РДГ-Сливен, „Биофарм инженеринг“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук