Виртуозният цигулар Васко Василев пред Slivenpost.bg: Зареждам се от обичта на хората и мечтая да имам самолет

Снимка : Костадин Кръстев-Коко
Снимка : Костадин Кръстев-Коко

Виртуозният цигулар Васко Василев тази вечер ще зарадва сливенската публика с концерт в ДТ „Стефан Киров“. Сливен е част от грандиозното турне на музиканта у нас, а в 19.00 часа довечера почитателите му ще бъдат потопени в горещите ритми на фламенкото. В специално интервю за Slivenpost.bg, часове преди изявата му на сливенска сцена, Васко ни разказа за живота си посветен на музиката, мечтите, които още не е сбъднал и дори за „скритите си таланти“.

  1. СЛИВЕН Е ПОРЕДЕН ГРАД, С ПОРЕДЕН КОНЦЕРТ, АКО ВЪВ ВСЕКИ ОСТАВЯТЕ ПО МАЛКО ОТ СЕБЕ СИ И ТАЛАНТА СИ, ТОВА НЕ ВИ ЛИ ИЗТОЩАВА И КАК ЗАРЕЖДАТЕ „БАТЕРИИТЕ“ ?Всъщност по-скоро оставям всичко от себе си, но взимам и толкова много обич и мили думи, че после имам енергия за още толкова концерти. Истината е, че съм много щастлив от решението ни да направим концерти в по-малки зали и да имам възможност за толкова близко общуване с хората. Мисля, че и музикантите, които съм поканил с мен на това турне, се чувстват така. С всеки концерт става все по-голямо парти.
  2. НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УЧИТЕЛ В ЖИВОТА ВИ ?

    Ако трябва да отговоря сериозно, мисля че най-големият учител в живота си е всеки за себе си. Изборите, които правим – в каква посока да се развиваме, с кого да сме близки, всичко това си е своеобразно училище. Иначе моите учители са много – от баща ми, през професорката ми в Московското музикално училище – проф. Майа Глезарова, през професор Феликс Андреевски в Лондон.

3. ОТ МАЛЪК СТЕ ДАЛЕЧ ОТ СЕМЕЙСТВОТО СИ , УЧИТЕ В РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ, А ПО-КЪСНО И РАБОТИТЕ НА МНОГО МЕСТА ПО СВЕТА. ЛЮБОВТА КЪМ ЦИГУЛКАТА И МУЗИКАТА УСПЯВА ЛИ ДА КОМПЕНСИРА РАЗДЯЛАТА С ТЯХ?

Това е част от начина ми на живот и никога не е било сериозен аспект, особено в момента, когато формите и начините за общуване са толкова разнообразни и достъпни. Моите родители са музиканти, сестрите ми, повечето ми приятели имат различни свободни професии и движението, пътуването и обиколките на света са нещо напълно нормално.

  1. ИМАЛИ ЛИ СТЕ МОМЕНТИ, В КОИТО ВИ СЕ Е ИСКАЛО ДА ЗАРЕЖЕТЕ ВСИЧКО И ДА ПРОМЕНИТЕ КОРЕННО ЖИВОТА СИ?

Не.

5. ИМА ЛИ ВАСКО ВАСИЛЕВ МЕЧТА, КОЯТО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е СБЪДНАЛ ?

Да имам самолет.

6. КАКВИ СА СКРИТИТЕ ВИ ТАЛАНТИ, ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ СТЕ ВИРТУОЗЕН ЦИГУЛАР, НО КАКВО НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ УМЕЕТЕ ОЩЕ?

…тичам във всеки град – всяка сутрин по 5 км, после с чиста съвест съм дегустатор на местната продукция за банички и айрян… ей такива умения имам

7. ПРИ ТОЛКОВА КОНЦЕРТИ НЕ МОЖЕ ДА НЕ Е ИМАЛО И ИЗДЪНКИ, КОЙ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВИ ГАФ 🙂 ?

Чак гаф и издънки едва ли… в крайна сметка, имам късмет да работя нещо, чиято цел е да развлича и отпуска хората, да ги радва, да им носи приятни емоции… дори и да има някакви грешки, те не са фатални – не бих казал същото за много други професии като лекарската, например. Моята работа е чисто удоволствие.

8. АКО ИМАХТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ВЪРНЕТЕ НАЗАД И ДА ПРОМЕНИТЕ НЕЩО В ЖИВОТА СИ, КАКВО БИ БИЛО ТО ?

Не бих се връщал, за да променям. Наслаждавам се на моментите тук и сега.

9. ИМАТЕ УСПЕХ, СЛАВА, ПАРИ, ЛЮБОВТА НА ПОЧИТАТЕЛИТЕ СИ, КАКВО ОЩЕ ВИ ЛИПСВА ?

Нищо.

10. КАК БИХТЕ НАСЪРЧИЛИ ДЕЦАТА , КОИТО СЕГА ЗАПОЧВАТА ДА СВИРЯТ НА ЦИГУЛКА, КАКЪВ СЪВЕТ БИХТЕ ИМ ДАЛИ, ЗА ДА ПОВЯРВАТ, ЧЕ МОГАТ ДА СТИГНАТ ВЪРХОВЕ КАТО ВАШИТЕ ?

Да обичат музиката и това, което правят, защото когато правиш нещо с любов, то не е работа.

11. ЗАДАВА ЛИ СЕ СЛЕДВАЩ МУЗИКАЛЕН ПРОЕКТ ?

Винаги 🙂

Автор: Яна Дамянова

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук