Владимир Демирев: Нито е фестивал, нито има общо със сливенските войводи

Снимка : Dariknews.bg

Нито е фестивал, нито има общо със сливенските войводи това, което се прави в Градската градина, то по-скоро е кич и безвкусица. По този начин етнографът от РИМ Сливен доц. д-р Владимир Демирев, коментира т.нар. Фестивал на Стоте войводи, който се провежда в Сливен за четвърта поредна година.

„Думата фестивал означава нещо друго, съвсем различно, а не това което се случва. Употребата на словесната конструкция „Стоте войводи“ пък си има смисъл, свързан с потребностите на сливенската общност, нейната култура и традиции и няма нищо общо с това, което се предлага“, допълни още той.

„Ути щял да бърка „Миш-маш“ с 30 деца, няма нужда да търсят деца, то всичко е „Миш-маш“, коментира още Демирев. Занимавайки се с това, което е свързано с културната традиция, паметта, знанието, със самоидентификацията на сливенеца, не мога да му разбера идеята на това събитие. Не трябва да се правят безидейни неща, яхането на този мит за войводите, като „марка“ на Сливен води до безвкусица, дори тези, които се занимават с идеята, не могат да схванат що е това войвода и хайдутството“, допълни той

Владимир Демирев отправи призив към организаторите да не изпразват от съдържание словесната конструкция „Стоте войводи“ и особено, да се допуска тя да се свързва с транжиране на прасе, насред Градската градина, както се случи в предишно издание на инициативата. „Неразбирането на това що е традиция, култура и ценности, води до всичко това“, поясни още етнографът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук