Владимир Русев в Тараклия, Молдова: ПП „Има Такъв Народ“ не е забравила за българите зад граница, напротив – подкрепяме усилията им да съхранят българщината

Владимир Русев, в качеството си на политически лидер от партия „Има Такъв Народ“, посети българите в град Тараклия, Молдова. Той бе там, за да се запознае отблизо с проблемите им и да заяви своето намерение за помощ относно тяхното разрешаване.

По време на визитата си, Русев се срещна с ядрото на българската диаспора в района и подчерта, че в основата на посещението в Тараклия е желанието му да допринесе за развитието на отношенията между държавите. „Това е залегнало в основата на моята визитка – външните отношения и в частност, защита на интересите на българския род“, аргументира се сливенският представител на ПП „Има Такъв Народ“.

Той бе посрещнат първо от Иван Боримечков – създател и ръководител на театъра на бесарабските българи в Тараклия – „Смешен петък“, който представи дейността на театъра, неговата роля за опазване на българското самосъзнание и култура на заселилите се там българи. По думите му, сливенски актьор е допринесъл за развитието и усъвършенстването на самодейците. „Това е Петко Апостолов – актьор от ДТ „Стефан Киров“ Сливен, който вкара литературния език и добрата режисура в нашето творчество, за да придобие то завършен вид“, заяви Иван Боримечков.

Според него, българите трябва да не забравят кои са всъщност и да тачат корените си. Културният деец сподели и разочарованието си от факта, че българското правителство не е достатъчно ангажирано в образованието на подрастващите местни българчета. „От първи до четвърти клас –добре, държавата помага и децата ни говорят български в училище, но после, в най-важните години, когато се оформя и укрепва българското самосъзнание и идентичност, държавата я няма“, продължи Боримечков.

По повод на четиридесетгодишния юбилей на театъра, Владимир Русев получи паметна статуетка, с пожелание да продължи да работи за опазване на българската култура извън пределите на България.

При визитата си в Молдова, Русев бе приет и от Иван Паслар – председател на Район „Тараклия“, с който обмениха мнения, относно проблемите на местните българи. Най-важни сред тях са дългият срок за получаване на българска лична карта, трудностите при пътуване и работа в България и др. „Ние имаме нужда от последователна и балансирана политика за защита на интересите ни като най-голямата българска общност тук“, отбеляза Иван Паслар. Владимир Русев подкрепи думите му, като заяви, че въпроси от подобно общонационално значение, какъвто е опазването на българщината, не могат да бъдат предмет единствено на едномесечни предизборни напъни, а съзнателен избор и начин на живот.

Посещението продължи със среща с представители на местния бизнес и обществен живот, на която беше обсъдена възможността за инвестиции в региона. Кандидатът за депутат сподели своите идеи за реализацията на такива възможности. Според него, за да се решат кардинално проблемите е нужно да заработят ефективно институционалните механизми да въздействие. „Ще разговарям с моите партньори за реализиране на евентуални инвестиции в земеделието. Мисля, че ще успея да ги заинтригувам. Но по-важният ми разговор ще бъде с хората от централата на ПП „Има Такъв Народ“, които са добре запознати с трудностите, пред бесарабските българи. Ще обсъдя с тях възможностите да популяризират проблемите ви тук и планирането на ново посещение при вас, с конкретни предложения и решения“, завърши водачът на сливенската листа.

Преди да отпътува обратно за България, кандидатът за народен представител от партията на Слави Трифонов получи пожелания за здраве и сили в борбата, която е подел.

ПП „Има Такъв Народ“ е с номер 29 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук