Владимир Русев: Земеделците искат реална помощ за проблемите си, а не празно политическо говорене

За решаването на проблемите в българското селско стопанство еднакво важни са както разговорите на полето, така и дебатите в конферентните зали, учебните дейности в университетите и научноизследователските работи в лабораториите, но най-важни са хората. Това е позицията, около която се обединиха представителите на „Има такъв народ“ в 45-то НС Владимир Русев, Пламен Абровски, Златомира Мострова и областният координатор на партията Димитър Яламов при срещите си със земеделски производители от Ямболско.

Животновъдите от общините Болярово, Елхово и Тунджа споделиха, че от години чакат да бъдат решени проблемите им с наемането на пасища. „Пасищата, които се намират в нашите землища където ние сме изградили инфраструктура се дават на колеги с животновъдни обекти отдалечени на 30-40 километра, а понякога и 100 километра”, казаха местните фермери и посочиха, че от години сигнализират кметовете, но остават нечути и ситуацията се влошава. От дълго време стоят нерешени и проблемите със заявяването на пасищата, както и с поставянето на електропастири, като се заграждат терени, които са за свободна паша(общинска собственост) от приближени до местните управници.

„След поредицата от срещи посветени на сектор „Земеделие“ в област Ямбол стана ясно още, че превръщането на пасищата във фотоволтаични паркове вече е утвърдена практика в община Елхово. При разговорите ни с пчелари, собственици на стопанства за отглеждане на билки, лозари и винопроизводители, отново се оказа, че и тук проблемите са трупани с години. Една от кризисните мерки в сектора на земеделието „Бране на зелено” насочена към лозарството, беше окачествена като непопулярна като параметри и условия. Трета година одобрени проекти на МИГ „Тунджа“ чакат подписване на договори, като част от бенефициентите са се отказали от проектите поради неспазване на сроковете от ДФ “Земеделие“, посочват още от „Има такъв народ“

Пламен Абровски експерт по земеделско право представи пред фермерите визията на „Има такъв народ“ в сектор „Земеделие“. Основните цели в нея са свързани с промяна в земеделските практики и политики, развитие на устойчиво земеделско производство при запазване на околната среда, опазване и възстановяване на българските гори.

Владимир Русев и Златомира Мострова посетиха и с. Ябланово ( община Котел), където освен теми от земеделски и икономически характер, заедно с местни жители обсъдиха и въпроси, свързани с трудовата емиграция, отлива на младежи, дългогодишните проблеми с канализацията, опасността от срутване на 70-годишен мост.

„На тази среща ние повече слушахме, отколкото говорихме. Разбира се представихме част от приоритетите в програмата си, но за да бъдат от полза подобни разговори, а не само проформа, политиката трябва да се слива с човещината”, коментира Владимир Русев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук