Владимир Русев, ПП „Има такъв народ“Сливен: Ако някой трябва да се чувства победител след избори, това трябва да е само народът

Владимир Русев – областен координатор на ПП „Има такъв народ“ – Сливен, проведе среща с част от жителите на село Самуилово. По време на дискусията, той представи част от вижданията си по актуалните политически въпроси. По думите на Русев, е крайно време в политиката да се избират личности, а не сляпо да се гласува за определена партия.

„В едно сме сигурни всички – на обществото ни е нужна промяна. Аз лично смятам, че нещата не се свеждат просто до смяна на една политическа партия с друга в управлението, а до промяна на политическата ни система фундаментално. Този процес ще бъде дълъг и труден, но неизменно минава през въвеждане на мажоритарен вот, тоест, залагане на качествата и авторитета на дадена личност, вместо на чистата партийна математика“, заяви Владимир Русев и представи на присъстващите  мотивите да се включи активно в политическия живот.

„Много пъти съм се заричал да не се занимавам с политика, което не ми е пречило да изразявам граждански позиции през годините. Но днес усещам на плещите си дълг към обществото, което ме е отгледало, възпитало и образовало. Подбуда, да се лиша от личните си спокойствие и сигурност, за да допринеса за нечии други спокойствие и сигурност. Днес сякаш е срамно да се говори за идеали и морал, а точно от това имаме нужда“,коментира още той.

Сливенският общественик заяви също, че най-спешните проблеми за разрешаване са бедността и липсата на усещане за справедливост в част от обществото.

„Задължени сме да тръгнем към обединение. То не означава всички да мислим еднакво, а всеки да може свободно да изразява мнението си и съответно да го аргументира. Трябва да престанем да се заклеймяваме взаимно по партийни, етнически или религиозни принадлежности, а да акцентираме върху качествата и действията на човека. Да спрем да се атакуваме дребнаво на личностна основа, а сблъсъкът да е на идеен принцип. Само обединени ще можем да облекчим състоянието на страдащите, а отчетливото разделение на властите и активния граждански контрол ще проправят пътя на справедливостта“.

Русев акцентира и върху порочния характер на системата, формиран десетилетия наред и че в нея, ролята на народа е принизена:

„Лично според мен неправилно възприемаме значението на парламентарните избори – третираме ги като „надбягване“ между политическите партии. Проявление на това грешно отношение е изразът: „Ние спечелихме изборите“. Чувствайки се „победители“, някои от политиците започват да се държат като такива спрямо народа. Смятам, че изборите трябва да се възприемат от кандидатите като интервю за работа – народът е работодателят и той преценява кой да назначи да работи за него, гласувайки. Ако някой трябва да се чувства победител след избори, това трябва да е само народът“, посочи Русев.

По време на разговора Владимир Русев степенува и видовете отговорност, които една личност, заемаща обществена длъжност би трябвало да носи, обявявайки се за върховенство на морала, следван от правната отговорност и чак накрая – политическата, под формата на подаване на оставка от заеманата длъжност.

„В готовност съм да приема и изслушам всеки, изпаднал в нужда, без значение от партийните му пристрастия и да се опитам да помогна. Скоро ще открием приемна в Сливен и ще имаме възможност да обсъждаме различни проблеми“, заяви в заключение сливналията.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук