Владимир Русев: Сънародниците ни в Молдова заслужават проблемите им да намерят решения, а не да бъдат отлагани във времето  

Сънародниците ни в Молдова заслужават проблемите им да намерят решения, а не да бъдат отлагани във времето. Това заяви Владимир Русев-областен координатор на ПП „Има такъв Народ“ и депутат от 45-то Народно събрание Сливен след визитата си в Република Молдова, където по покана на областния управител на Тараклия-Иван Паслар, присъства на честванията по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

По време на посещението си, Русев е провел среща с консула на Република България в Тараклия Ангел Маринков, на която са обсъдени въпроси, свързани с дългогодишни проблеми пред нашите сънародници, чиито решения се отлагат постоянно.

„Ограниченият състав на Консулската служба (едва от двама души) е една от причините за ежедневните дълги опашки пред нея от около 100 души, като приети биват едва десетина“, посочи координаторът на ПП „Има такъв Народ“ в Сливен. Сред причините за неуредените въпроси са също тромавата процедура и дългите срокове за издаване на български лични карти, често достигащи почти десетилетие.

По думите му, трудности при пътуването до България, ограниченото изучаване на български език и недостатъчното държавно финансиране, са били сред обсъжданите теми.

„Спецификата на материята изисква задълбочен обективен анализ, адекватни предложения и решителна дипломатическа намеса. По неофициални данни, българите, населяващи бесарабските територии в пределите на Молдова и Украйна, са над половин милион и се ползват със статута на малцинство. Най-важната им мисия е да съхраняват българската идентичност чрез поддържане на традициите и опазване на родния ни език. Уверен съм, че тези хора заслужават техните въпроси да бъдат повдигнати пред институциите и обществеността и да се поеме курс към тяхното разрешаване“, категоричен е Владимир Русев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук