Властите свалиха част от забраните заради вируса, препоръчва се ограничаване на движението

Снимка: Георги Кожухаров

Кризисният щаб за борба с коронавируса смекчи част от ограничителните мерките, свързани с провеждане на културни мероприятия, кинопрожекции и масови прояви, но в същото време призова хората сами да си налагат ограничения, включително в придвижването. Четири дни след диагностицирането на първия случай на COVID-19 общо шестима пациенти са с установено наличие на вируса – двама в София, двама в Плевен и двама в Габрово, пише „Дневник“.

Днес ръководителят на щаба Венцислав Мутафчийски представи задължителните мерки, който трябва да се спазват в населените места, в които има констатирани случаи на болестта и там, където няма. По-рано днес се проведе и извънредно заседание по темата на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Пълната забрана за провеждане на културни мероприятия, кинопрожекции и масови прояви пада, като те ще могат да се състоят, ако са изпълнени редица условия. Те важат и за двете категории населени места. Условията включват до 250 посетители, разполагане на зрителите през седалка или на метър разстояние, задължителна дезинфекция и проветряване на помещенията.

Спортните мероприятия в местата с установени болни от коронавирус се спират. По изключение ще се позволява да се състоят без публика.

Там, където няма регистрирани случаи, не трябва да има повече от 250 души, които са на минимално разстояние един метър един от друг. Участниците в спортни прояви от рискове страни ще трябва да са минали 14-дневна изолация в България.

Както за културните събития, така и за спортните местните власти получават право да въведат по-твърди или по-меки решения.

Учебните заведения, детските ясли и градини ще работят навсякъде, съобщи Мутафчийски. Въвежда се задължителна дезинфекция и контрол на недопускане на хора с грипоподобни симптоми. Затваряне за 14 дни се допуска при открити случаи в самото учебно заведение.

В населените места, в който има констатирани случаи на коронавирус, се отменят всички конгреси, конференции и научни прояви, обяви ръководителят на щаба.

За градовете с вече открити болни се препоръчва ограничаване на придвижването до пътуване по работа, служебни въпроси и здравословни причини. „Трябва да се избягват ненужните ходения из града. Не трябва да спира производството, икономиката, администрацията.. Това е препоръка, по-скоро вербална, отколкото с императивен характер“, обяви Мутафчийски

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук