Водата в яз. „Асеновец“ е намаляла драстично заради липсата на валежи

Снимката е илюстративна

ЯЗОВИР „АСЕНОВЕЦ“ СПАДНА НА ДВЕ ТРЕТИ ОТ ОБЕМА СИ
Водата в езерото на основния водоизточник на Сливен яз. „Асеновец“ е намаляла драстично тази година, поради липса на дъжд и снеготопене през зимата и пролетта на 2019-та. Съоръжението е пълно само на две трети от обема си, съобщават от ВиК Сливен.

Обемът на язовира в момента е спаднал на 17 милиона куб.м при максимален капацитет от 28 милиона куб. метра. Във „В и К“ – Сливен се надяват да има повече валежи в Балкана през следващите месеци, особено в района на язовира и реките, от които той се водоснабдява – Асеновска и Магарешка. Ако сушата продължи и в следващите пролетни и летни месеци, до края на годината може да се наложи във водоснабдяването да се включат помпите на река Тунджа.

Засушаването през тази година, според управителя на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев, е тревожно, в сравнение с минали години. Само преди една година, на 5 април 2018-та, язовир „Асеновец“ беше запълнил капацитета си и преливаше през изпускателя си контролирано. По-назад във времето, язовирът е бил с максимално запълнен капацитет и е преливал през наситените с дъждове години 2016-та, 2012-та, 2010-та.

Всички съоръжения на „Асеновец“ са изправни. Язовирният екип ежедневно подава справки за състоянието на езерото в МРРБ, МОСВ и Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук