Военно-окръжна прокуратура-Сливен разследва инцидента с падналия изтребител

Образувано е досъдебно производство във Военно-окръжна прокуратура – Сливен за издирване на причините за авиокатастрофата. Това заяви на брифинг полковник Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Военна прокуратура – Сливен.

Престъплението е по чл. 343, ал. 1 от Наказателния кодекс – допуснато произшествие при управление на бойна техника, при което са причинени значителни имуществени вреди.

Към момента се извършват всички процесуално-следствени действия. Сформирани са екипи, на място работят екип от военни прокурори, следователи съвместно с органите на Военна полиция.

Военна окръжна прокуратура – Пловдив извършва всички процесуално-следствени действия в авиобаза „Граф Игнатиево“.

Към настоящия момент се разпитват свидетели и се преглежда необходимата документация.

Припомняме, че при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч. Веднага е започнала операция по търсене и спасяване. По-рано днес беше намерена спасителна жилетка на пилота на падналия изтребител, но все още тече спасителната операция по издирването, предава БГНЕС.

В спасителната операция участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

По-рано служебният военен министър каза, че пилотът на машината е бил един. Той не е опитал да установи радиовръзка по времето на инцидента. „Когато намерим черната кутия на самолета, ще имаме повече информация за падналия самолет“, каза още Георги Панайотов.

По информация на БНР ясен е периметърът на мястото, където самолетът е паднал. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години, като нейният т.нар. „ресурс за използване“ е трябвало да изтече през 2029-30 година. Машината е била от състава на база „Граф Игнатиево“.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук