Войната започна, Русия нападна Украйна

Руският президент Владимир Путин обяви началото на „специална военна операция“ в Донбас. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир, съобщава Би Би Си.

Путин призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си. И предупреди, че ако това не се случи, Киев ще носи отговорността за по-нататъшни кръвопролития. Държавният глава определи действията си като „самозащита“ и подчерта, че истината и справедливостта са на страната на Русия. Путин беше категоричен, че Москва няма намерение да окупира Украйна.

Минути по-късно започна нанасянето на тежки артилерийски удари в районите на Донецк и Луганск. Ракети бяха изстреляни по всички важни военни обекти и бази в поне половин Украйна.

„Интерфакс“ потвърди за десантна операция в Одеса и в Азовско море. Има слухове и за атака откъм Беларус.

Взривове разтърсват столицата Киев, каза в пряк ефир кореспондентът на CNN Матю Шанс. Той и операторът му дори сложиха бронежилетки и каски. Колежката им, предаваща на живо от Харков, също съобщи, че е чула експлозии.

Потребители в социалните мрежи информират за удари и в Одеса. БТА пише за експлозии и в източните градове Мариупол и Краматорск.

Оперативното командване на въоръжените сили на Украйна съобщава за ракетни удари по военни щабове и летища, пише британският вестник Guardian.

В пристанищния град Мариупол, най-голямото населено място до фронтовата линия, където живеят близо половин милион души, няколко човека съобщиха за АФП, че са чули артилерийски обстрел, идващ от източната част на града.

Украйна въвежда военно положение. За това настоя президентът Володимир Зеленски.

Очаква се окончателното решение за това да бъде взето на извънредно заседание на Националния съвет по сигурност и отбрана, съобщава Би Би Си.

Зеленски призова сънародниците си да запазят спокойствие и да останат по домовете си. Той каза, че Русия е нападнала военни обекти и граничните пунктове.

Часове преди началото на руската атака, Зеленски се появи по телевизията в Украйна. Но вместо към украинския, се обърна към руския народ.

„Вашите лидери одобриха войската ви да тръгне напред, в земите на друга страна. И тази стъпка може да даде начало на голяма война в Европа. Със сигурност знаем, че нямаме нужда от война – нито студена, нито гореща, нито хибридна. Но ако бъдем нападнати от войска, която се опитва да отнеме страната ни, свободата ни, живота ни и живота на нашите деца, ще се защитаваме. Когато настъпвате срещу нас, ще виждате лицата, не гърбовете ни. Войната е голямо бедствие, което има огромна цена. Вече никой няма да е в безопасност. И кой ще страда най-много? Хората! Кой не иска войната най-силно? Хората! Кой може да я спре? Хората! Има ли такива хора сред вас? Сигурен съм че има“, заяви Зеленски.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук