Връщат най-малките в училище – правят им щадящи тестове

Служебните министри на здравеопазването и образованието информираха, че ще внесат още днес проект на постановление на МС за осигуряване на 13 милиона лева за безплатни щадящи тестове за най-малките ученици от 1 до 4 клас, така че да се осигури връщането им в клас. По-късно това щяло да се приложи и за по-големите.

Желанието било децата да се върнат в клас още от понеделник, но все още не е сигурно, тъй като няма тестове.

Стойчо Кацаров поясни, че този метод се ползва в цяла Европа и е напълно щадящ за децата. Целта е МЗ да осигури тестовете за поне един месец напред. Министърът обясни, че нямало да се бърка в устата и носа, а чрез слюнка.

Николай Денков от своя страна посочи, че имало плато около 15 септември, а през последната седмица са били около 500 дневно, ситуацията е променена и затова трябвало да се смени подходът –  филтър на входа на училище с позволение на родителите. Денков се извини, че били приложили мерките за училищата рязко. Той поиска съдействие от родителите и учителите, за да се прилагат тестовете.

Идеята е децата да се тестват два пъти седмично – например в понеделник и четвъртък преди първия час. Ако някое дете се окаже позитивно, ще бъде връщано на входа на училище, така че да не се налага карантинирането на цяла паралелка.

По думите му за учителите по същество ще се изисква зелен сертификат. Те също ще бъдат тествани два пъти седмично, за да сме сигурни, че ще осигуряват безопасно преподаване, каза той и във връзка със зеления сертификат уточни: „Акцентът не е в документа – документът цели да удостовери дали имат сертификат, или ще бъдат тествани“.

Денков каза още, че учителите ще помага на учениците да се правят тези тестове, иначе нямало как да се осъществи.

В пресконференцията на министрите участват и представители на Националната мрежа за децата, които приветстват решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа на училището. Този подход е бил предложен още в началото на учебната година, стана ясно по време на пресконференцията.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук