Всеки шести жител на Сливенска област е висшист

Всеки шести жител на Сливенска област е висшист, това сочат данните на Териториално статистическо бюро – Югоизток. Наблюдението на най-високата завършена степен на образование започва от преброяването, проведено през 1934 година. За целия период до 2021 г. образователната структура на населението на 7 и повече навършени години значително се подобрява, следвайки ясно изразена тенденция на увеличение на броя и дела на населението с висше и средно образование и намаляване на броя на хората с основно и по-ниско образование.

Към 7 септември 2021 г. броят на лицата с висше образование е 25 998, или всеки шести (16.4%) е висшист. В сравнение с предходното преброяване относителният дял на лицата с висше образование се увеличава с 3.4 процентни пункта. Увеличава се и разликата между завършилите висше образование по пол. Относителният дял на жените с висше образование достига 19.3%, а на мъжете – 13.4%, като в сравнение с 2011 г. се увеличава съответно с 4.0 и 2.7 процентни пункта.

Значителни са различията и в образователната структура на лицата по местоживеене. Докато относителният дял на лицата с висше образование в градовете е 21.7%, то в селата е 6.2%, или повече от три пъти по-малко.

В регионален аспект, най-висок е относителният дял на висшистите в община Сливен – 19.1%, следвана от община Нова Загора (14.3%), а най-нисък е в общините Твърдица (8.5%) и Котел (8.0%).

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук