Все още не са ясни резултатите от изследванията на домуващите в „Качулка“

Все още не са ясни резултатите от изследванията за Ковид-19 на домуващите в „Качулка“, пробонабирането в Дома за пълнолетни мъже и жени с умствена изостаналост продължава, съобщи Областният кризисен щаб.  Днес са взети проби на пулове от 59 потребители, по данни на РЗИ. Ден по-рано бяха взети проби за изследвания отново от потребители – 20 души, които са били от най-близкия кръг контактни лица на заразени служители от персонала. Очакват се резултатите. Пробонабирането сред потребителите ще продължи по график. Областният кризисен щаб припомня, че целия медицински и немедицински персонал вече е изследван. Засега числеността на заболелите остава същата: 54 души, от които 12 потребители и 42-ма служители, сред които 23-ма души са санитари и медицински сестри.

Продължават епидемиологичните проучвания в Дома за стари хора в новозагорското с.Баня. Към момента диагностицираните с COVID-19 служители са двама, като един е медицински персонал.

През последното денонощие са регистрирани 13 новозаболели от областта. В община Нова Загора са диагностицирани 7 души, сред които учител и  стоматолог. Има инфектирани в семейно огнище. В община Котел има един заболял – медицинско лице. В община Сливен заразените са трима, в община Твърдица – двама. Епидемиологичните проучвания продължават.

За съжаление, битката с коронавируса изгуби пациентка на 63-годишна възраст, постъпила в болнично заведение в тежко състояние. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семейството и близките й.

Активните към момента случаи на COVID-19 в областта са 191, от тях болните в община Сливен са 119 души, в община Нова Загора – 47, в община Котел – 20 и в община Твърдица – 5. Завишението в броя на заболелите в община Сливен се дължи и на установените през последните дни положителни случаи в „Качулка“.

Под карантина са 431 лица.

Освен резултатите от пробите, взети от потребители в „Качулка“, се очакват резултати от още 18 проби: 13 са на лица със симптоми, 1 е на медицински персонал, 3 са на контактни лица и 1 контролна.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук