Все повече болни от грип и ОРЗ в Сливен, а грипната ваканция свърши

Повишаване на заболяемоста от грип и остри респираторни заболявания през последната седмица в Сливен отчитат от Националния център по заразни и паразитни болести. В сравнение с предходния период когато стойностите са били 166.49 за времето от 21 до 27 януари те са достигнали 265.24. Това сочат данните от Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболяемостта от грип и ОРЗ в България. Най-засегнати са децата от 0-4 г. – при тях стойностите са 966.39 заболяемост и тези от 5-14 г. където данните показват заболяемост 517.77. За сравнение с предишната седмица от 14 до 20 януари, статистиката сочи съответно – 462.18 при децата от 0-4 г. и 375.63 за възрастовата група от 5-14 г.

След като днес се проведе заседание на Бюрото по Грип и ОРЗ от РЗИ Сливен излязоха с информация, че общата респираторна заболяемост е висока, като най-засегната е възрастовата група от 0 до 4 години. Припомняме, че в Сливен децата бяха в грипна ваканция от 23 до 27 януари и от днес отново са на училище. РЗИ Сливен излезе със становище, че прекратените учебни занятия могат да бъдат възобновени на 28 януари, а и според РИО Сливен удължаване на ваканцията не се налага.

„Регистрираният спад в заболяемостта в ученическа възраст дава основание за възобновяване на учебния процес в училищата на област Сливен. Продължава мониторингът за отсъстващи ученици, който се провежда съвместно с Регионалния инспекторат по образованието“ се посочва още в информацията на инспекцията.

Извършени са проверки по ОРЗ и Грип в детските заведения и се констатира, че медицинските специалисти ежедневно осъществяват сутрешен филтър и се отстраняват деца с респираторни заболявания.

Продължава прилагането на останалите противоепидемични мерки- прекратяване на плановите операции, преустановяване на свижданията, преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, преустановяване на профилактични прегледи и имунизации, спиране провеждането на обществени мероприятия с масов характер и др.

С цел намаляване разпространението на Грип и ОРЗ, РЗИ-Сливен напомня да се избягва самолечението и да се търси лекарска помощ още при първите симптоми, за назначаване на навременно специфично противовирусно лечение.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук