Все повече жени, жертви на домашно насилие, търсят помощ, 47 са поискали защита през 2019 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Все повече жени, жертви на домашно насилие, търсят помощ, а броя на издадените заповеди за защита показва осъзнаване от страна на жертвите, че може да им се помогне. Тези изводи бяха представени по време на двудневна работна среща по теми, свързани с домашното насилие, в която участваха полицейски инспектори към ОДМВР-Сливен.

По данни на ОДМВР за 2019 година от Районнен съд-Сливен са издадени 47 заповеди за наложена мярка за защита от домашно насилие. През 2018 са били 67, докато през 2016 са едва 31. В ОДМВР-Сливен са образувани 15 досъдебни производства за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие.

Като основен проблем за областта беше посочена липсата на Кризисен център за настаняване на жертвите на домашно насилие, където те могат да получат убежище, защита и навременна психологична и юридическа помощ. Най-близките до Сливен центрове са в Стара Загора и Бургас. Набелязани бяха мерки, за по-добра ефективност и бързина при решаване на тези случаи, така че да се повиши доверието на жертвите на домашно насилие в полицията и останалите институции.

Срещата беше организирана от фондация „Асоциация Анимус” и фондация „Общество и сигурност”, по проект „Активни срещу насилието над жени“. Проектът се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Испания, Лихтенщайн и Норвегия по линия на финансовия механизъм на ЕИП. Неговата основна цел е да се просвети и активизира гражданското общество срещу насилието над жени.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук