Всяка трета бензиностанция ни удря в количеството на горивото

Всяка трета от проверените бензиностанции у нас ни удря в количеството гориво, което сипваме в автомобилите. Това сочат данните на официалния контрол. Специален лабораторен тест на bTV е проверил, какво е качеството на най-масовите горива у нас – бензина и дизела, информират от медията.

Проблемите с горивата вкарват най-често колите ни за ремонт, казва Веселин Димитров, който е собственик и управител на сервиз.

„Когато беше по-студено имаше клиенти, които имаха проблем със замръзнало гориво, което означава, че в горивото явно има и вода”, обясни той.

За разлики говорят и шофьорите: „Единственото, което мога да преценя е, когато съм карал в чужбина и в България, че разхода в чужбина е по-нисък”

Заедно с официалния контрол проверихме в лабораторни условия, какво е качеството на най-масовите горива у нас – бензина и дизела. На произволен принцип влязохме в две столични бензиностанции.

В измервателните уреди се оказва най-големият пробив.

„От 46 проверени обекта, всяка трета имаше проблем със средствата за измерване.  Удрят ни в количеството. Примерно зареждаш 20 литра на таблото, а са ни сипали 18”, обясни Иво Атанасов – зам.-директор на ДАМТН.

От началото на годината до сега са изтеглени над 1 милиона литра гориво, заради проблем с качеството. Такива случаи са хващани и в лабораторни условия.

Христина Шигулова – директор на лаборатория, обясни „Имаме и при дизела един фрапиращ случай със съдържание на вода. Дори с просто око се виждаха капките”.

При взетите от нас проби обаче отклонения не бяха открити, показват официалните протоколи.

Светослав Бенчев  от „Петролна и газова асоциация” обясни, че качеството  на горивата у нас е едно от най-добрите.

Наложените санкции за бизнеса до сега възлизат на над 1 милион лева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук