Втори опит за именуване на парка по поречието на р. Асеновска

Втори опит за именуване на парка по поречието на р. Асеновска ще бъде направен по време на сесията на Общински съвет Сливен на 30 май. Този път предложението е мястото да носи името парк „Асеновец“. То ще бъде представено пред съветниците от Мария Григорова – председател на Комисия по символика при Община Сливен.

Именуването на новия градски парк в Сливен предизвика недоволство – „Каймакчалан“ или „Асеновец“ ?

„В Общинския съвет постъпи предложение от Сдружение „Активен гражданин“ за именуване на обект„Благоустрояване на поречието на двата бряга на река „Асеновска“, между мостовете на бул.“Тракия“ и ул.“Генерал Скобелев,“ по протежение на ул.“6-ти септември“ и ул.“Димитър Пехливанов Добрович“ част от Проект „Подобряване на градската среда в Сливен“ на парк „Асеновец“ . Мотивите за
именуване на парка са, че предлаганото име се свързва със съществуващите
топографски елементи, наложило се е сред хората и по този начин се почита паметта на Хаджи Димитър Асенов, чиято къща е била в близост по мястото, на което е построен парка. Името е българско и е свързано с историята на Сливен. Няма друг общински обект – парк с такова наименование. Предложеното име съответства на стила и нормите на съвременния български език и на историческата точност и на традиционния модел на именната структура на общинските обекти“ е записано в предложението.

Новият градски парк в Сливен засега остава без име

На свое заседание Комисията по символика е разгледала и подкрепила предложението паркът да се казва „Асеновец“. Припомняме, че през септември миналата година предложението за именуване на новия градски прак на „Каймакчалан“ беше оттеглено от вносителя му Керанка Стамова с довода, че е предизвикало сериозен обществен дебат.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук