Възможно ли е „Гражданската отговорност“ да стигне 1 000 лв.?

Може ли застраховката „Гражданска отговорност“ да скочи драстично? И колко ще получават близките на загиналите при катастрофи?В неделя премиерът Борисов спря временно промените в Кодекса за застраховането, като разпореди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват внесените от техния депутат Менда Стоянова текстове, за да се направи широко обществено обсъждане. Предложенията за промени се оказаха проблем. С текстовете се слага „таван“ от 20 000 лв. обезщетение за най-близките роднини на загинал в катастрофа. Определя се и размер на обезщетението за по-широкия кръг роднини, като брат и сестра на жертвата, информира NOVAтелевизия.

Идеята за таван дойде след съдебно решение, с което се разшири броят на родствениците с право на обезщетение при загинал в катастрофа. Това увеличи исковете към застрахователите и техните разходи. Затова те повишиха цената на „Гражданската отговорност“ и поискаха размерът на обезщетенията да бъде регламентиран. Срещу текстовете се отвори фронт заради упрека, че таван на обезщетението е като слагане на цена на живота. Решението на Борисов да спре временно промените обаче може да отвори нов фронт от застрахователи, които настояват за тези ограничения. Обсъждането на темата ще се състои в четвъртък.

Ако застрахователната премия и обезщетенията при смърт на близък на пътя бяха в пряка връзка, сметките ще са страшни.

„Към момента има над милион пенсионери със собствени автомобили и тези хора, ако не се приемат тези промени в Кодекса на застраховането, ще трябва да заплатят една непосилна за тях цена на „Гражданската отговорност“ – може би около 1000 лева ще е тя”, казва адвокат Теодор Петров.

Ако имаше връзка между премията и обезщетенията, 1000 лева „Гражданска отговорност“ биха означавали двойно повече изплатена кръвнина.

„Тези спекулации, че двойно щели да се увеличат обезщетенията, са абсолютно неверни и тези цифри, които ги излагат застрахователите, те нямат абсолютно никаква обосновка”, каза юристът Деян Николов.

Предлага се да бъде разширен кръгът на роднините, на които им се полага кръвнина. Но само в случаите, когато те са имали общ бюджет със загиналия на пътя.

„Например ако един внук е отгледан от баба си и дядо си и са живели заедно и ако бабата или дядото загине в катастрофа, да, тогава внукът ще получи обезщетение. Но ако внукът си има родители, живеели са си отделно, той няма да получи обезщетение.  Но никой не може да каже отсега колко искове ще бъдат предявени, колко от тях ще бъдат уважени и какви суми ще бъдат присъждани”, смята Николов.

В същото време, липсата на „таван“ развързва ръцете на адвокатите да искат баснословни обезщетения, а справедливостта става жертва на изкусна аргументация”.

А моделът размера на „Гражданската отговорност“ да се пресмята спрямо провиненията на шофьорите, засега остава в бъдещето.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук