Възстановиха паметната плоча на Иларион Драгостинов в Сливенския балкан

Строшената на три паметна плоча на главния апостол на Втори Сливенски революционен окръг Иларион Драгостинов в местността „Вратник“ бе възстановена със съдействието на председателя на НФСБ в сливенското село Бяла Пламен Петров.

Драгостинов загива в района в битка с поробителя на 10 май 1876 г. Вандалският акт бе извършен преди честванията на 145 –тата годишнина от Априлското въстание. Това е трети вандализъм в Сливенския Балкан, след като бе открадната паметна плоча на Хитов и Левски от връх „Българка“ и втора от хайдушкия извор „Кушбунар“, които също са възстановени. Тези посегателства няма да ни спрат да продължим дългогодишната си инициатива „Паметни знаци на българската героика“, заяви областният координатор на НФСБ Доброслав Иванов.

10 май е знакова дата за родолюбците в Сливен. На 10 май 1840 г. е роден славният Хаджи Димитър. Зам. областният управител Димитринка Петкова и представители на местни организации поднесоха цветя на признателност пред паметника на националния герой. Денят продължи с поход до историческия връх „Вида“ в околностите на Котел, организиран от общинския съветник Захари Стоянов, в който участваха и представители на Туристическо дружество „Стоте войводи“. В района се намира крепостта „Диавена“, охранявала Котленския проход.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук