Вълчев: Другата седмица решаваме дали маските да са задължителни в час

Другата седмица решаваме дали маските да са задължителни в час, посочи пред Нова тв министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той припомни, че през лятото е имало много дебати за модела на обучение и категорично е надделяло мнението, че образователен модел с носене на маски е невъзможен, особено за по-малките ученици.

„Днес обаче ситуацията е усложнена. Следващата седмица ще обсъдим дали да бъде задължително”, призна просветният министър. Вълчев подчерта, че и в момента всеки директор или учител може сам да вземе решение за носене на маски в час.

„Факт е, че имаме много по-малко констатирани случаи на коронавирус при по-малките ученици, отколкото при по-големите”, успокои Вълчев и коментира, че вече 44% от учениците ще учат в електронна среда, а вчера те са били 38-39%.

По думите му важният въпрос, когато се предлага обучение в онлайн среда, е за колко време ще бъде то.

„Смятам, че много малка част от нас и от учителите ще подкрепят варианта до края на годината. След втората-третата седмица децата губят ангажираност с обучението, натрупват се психически проблеми, децата се десоциализират, двигателната активност се уврежда”, притеснява се образователният министър.

Според него през януари и февруари вероятно ще има 2-3 седмици, когато се очакват и грипните вируси, и тогава вероятно ще има отново преминаване на обучение в електронна среда.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук