В Глушник бе осветен първият православен храм на селото

Нов православен храм „Свети Йоан Кръстител“ бе осветен от Негово Високопреосвещенство сливенският митропоит Иоаникий в с.Глушник. Това е първата църква в населеното място, съобщи кметът Димитър Петков. Областният управител Чавдар Божурски е подарил за цървката икона на Света Петка, информират от пресцентъра на областна администрация.

Първата копка на храма е направена на 26 април 2008 година. С финансовото съдействие на производствена фирма от Стралджа, област Ямбол, е завършен грубият строеж. Работата е била възобновена през последните две години. „Проведохме много дарителски кампании. Жителите на селото дадоха лични средства, получихме финансова подкрепа дори от фирми, които са извън нашата община“, заяви кметът Петков. Със събраната сума от близо 50 хил.лева църкавата е била изцяло довършена. Иконописецът Живка Вълкова е изографисала светата обител, олтарът е изработил художникът Йордан Русев, майстор от Котленския район е автор на каменната чешма в църковния двор. Проектът е дело на арх.Станимир Стамов, изпълнител е фирмата на бизнесмена Кръстьо Кръстев. Градежът е извършен с подкрепата на Сливенската митрополия и Агенцията по вероизповеданията.

На празника се събраха десетки жители и приятели на Глушник. Сред гостите бяха кметът на община Сливен Стефан Радев, областният управител на Търговище Митко Стайков, председателят на общинския съвет в Сливен Димитър Митев, много кметове и кметски наместници на населени места от общината. След освещаването бе даден курбан за здраве.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук